Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Gold Lounger
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Cape Town, RSA
    Posts
    3,444
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Picture not being displayed (Access 2003)

    Hi,

    I have run into this problem in the distant past and cannot remember why Access does this or how to correct it. The bound control is showing the picture name of stead of the picture. The control is stored as a OLE object in the table.

    See attachment. How do I correct it to have the control show the picture?

    TX
    Attached Images Attached Images
    Regards,
    Rudi

  2. #2
    Plutonium Lounger
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    84,353
    Thanks
    0
    Thanked 29 Times in 29 Posts

    Re: Picture not being displayed (Access 2003)

    In Access 2003 and before, it is not a good idea to store images in a database - it causes the size of the database to balloon. The preferred way is to store the path and filename of an image file in a text field, and to use code to display the images in an unbound Image control.

    See the attachment to <post#=296892>post 296892</post#> for an example of how to handle images.

  3. #3
    Gold Lounger
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Cape Town, RSA
    Posts
    3,444
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Picture not being displayed (Access 2003)

    To confirm what you are saying... Is the image being stored in the DB if I use this method? I thought I was linking to it?
    Regards,
    Rudi

  4. #4
    Plutonium Lounger
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    84,353
    Thanks
    0
    Thanked 29 Times in 29 Posts

    Re: Picture not being displayed (Access 2003)

    If you store the image in an OLE field, it causes overhead, even if it's a linked picture. The recommended method in Access 2003 and before is to store only the path/filename in a text field, and to use an unbound image control to display the image in a form or report.
    Access 2007 has greatly improved support for storing images.

  5. #5
    Gold Lounger
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Cape Town, RSA
    Posts
    3,444
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Picture not being displayed (Access 2003)

    Thanks for the advice. I was not aware that it was a weak point in Access!

    PS: I was googling about and think I found the problem to my initial question. I found that the image was not being displayed as there was not a graphic program on the PC. The thread I read ended where the person said they installed MS Photo Editor and this resolved the problem and caused Access to display the pictures in the form. Obviously Paint did not do the job! I noticed that the entry in the table where I linked to the picture contained the word "Package". I recall if this word is displayed it caused this problem.
    Regards,
    Rudi

  6. #6
    Plutonium Lounger
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    84,353
    Thanks
    0
    Thanked 29 Times in 29 Posts

    Re: Picture not being displayed (Access 2003)

    Perhaps it was the thread starting at <post:=589,907>post 589,907</post:>?

    <img src=/S/whisper.gif border=0 alt=whisper width=29 height=17> I mentioned the problem with pictures in Access in that thread, in <post:=592,659>post 592,659</post:>

  7. #7
    Gold Lounger
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Cape Town, RSA
    Posts
    3,444
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Picture not being displayed (Access 2003)

    I am always bowled over by how you can find threads that I started??!! How do you do it???????????
    I used the search feature three times with various key words to find this thread as I was sure I did ask about this some while back. Do you keep all my threads on hand somewhere?? <img src=/S/drop.gif border=0 alt=drop width=23 height=23>

    Thanks...this was the thread I was after to resolve my issue. Anyways...thanks to your current advice and the located thread...I am OK again!
    Cheers
    Regards,
    Rudi

  8. #8
    Plutonium Lounger
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    84,353
    Thanks
    0
    Thanked 29 Times in 29 Posts

    Re: Picture not being displayed (Access 2003)

    The Lounge has two options to search for posts by you (or any other Lounger): By username, and New topic by username. See screenshot below.
    Attached Images Attached Images
    • File Type: png x.png (8.2 KB, 3 views)

  9. #9
    Gold Lounger
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Cape Town, RSA
    Posts
    3,444
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Picture not being displayed (Access 2003)

    <img src=/S/stupidme.gif border=0 alt=stupidme width=30 height=30> - I forgot about searching my posts! TX
    Regards,
    Rudi

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •