Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Star Lounger
    Join Date
    May 2003
    Location
    San Francisco, California
    Posts
    96
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    OL 2003 slow when POPing several accounts (2003/SP3)

    I use OL 2003 to POP mail from 6 accounts (two on the same domain). All are Internet accounts -- I don't use Exchange. When OL starts, or when I click Send/Receive, and it tries to POP all 6 accounts it's slow as can be. It can take 5 minutes to download 40 messages with a total size of under 200KB. But if I cancel the Send/Receive and download each mailbox separately it's almost instant. I can download 40 messages in a few seconds. I didn't have this problem with OL 2000 -- as I recall, it POPped one account at a time.

    Any ideas about what's going on here? Is there a setting to tell OL to download one account at a time?

    Robert

  2. #2
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    23,580
    Thanks
    5
    Thanked 1,057 Times in 926 Posts

    Re: OL 2003 slow when POPing several accounts (2003/SP3)

    If you have an antivirus product scanning e-mail try disabling that function.

    Joe
    Joe

  3. #3
    Star Lounger
    Join Date
    May 2003
    Location
    San Francisco, California
    Posts
    96
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: OL 2003 slow when POPing several accounts (2003/SP3)

    Thanks, Joe. I do have Avast set to scan inbound email (attachments only, and most of my messages don't have attachments). I turned off email scanning (in both places where Avast has email settings) but it didn't seem to make a difference. I also wonder why it would. Wouldn't the anti-virus need just as long to scan the same number of messages, regardless of how many mailboxes they're coming from?

    Robert

  4. #4
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    23,580
    Thanks
    5
    Thanked 1,057 Times in 926 Posts

    Re: OL 2003 slow when POPing several accounts (2003/SP3)

    Antivirus scanning of e-mail is often a culprit of performance issues. I've seen threads in other groups where it seems as thought beginning with Outlook 2003 the POP interface was changed to connect to more than one server simultaneously and that this has caused performance problems for some. I've not seen a good resolution other than downloading one at a time manually. My A/V suggestion was a just in case suggestion.

    Joe
    Joe

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •