Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    2 Star Lounger
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Pontiac, Michigan, USA
    Posts
    170
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Turn off Vista Firewall (Vista Home Premium)

    How can I keep the Vista Home Premium Firewall turned off? I have ZoneAlarm. Every time I boot up the computer the Windows Firewall is turned back on. I have it disabled in ZoneAlarm. I disable it through the control panel but it refuses to stay off.

    Any suggestions? Thanks!!

  2. #2
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    23,577
    Thanks
    5
    Thanked 1,057 Times in 926 Posts

    Re: Turn off Vista Firewall (Vista Home Premium)

    When you install ZA it should take care of interaction with the Windows Firewall. If things operate as they were in XP the Windows Firewall runs through a certain spot in the boot process so you are protected before ZA is loaded and running. Then ZA takes over. Unless you have problems you should assume it is working correctyl and not pay attention to the Windows Firewall status.

    Joe
    Joe

  3. #3
    Star Lounger
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Hooterville, North Carolina, USA
    Posts
    77
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Turn off Vista Firewall (Vista Home Premium)

    Click on START, then CONTROL PANEL. There you will find the icon for WINDOWS FIREWALL. DOUBLE CLICK it and then you will see how to turn it off......G L

  4. #4
    2 Star Lounger
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Pontiac, Michigan, USA
    Posts
    170
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Turn off Vista Firewall (Vista Home Premium)

    Thanks, Joe. Nearly every time I turn on the computer I get that annoying message from Vista that there's a "security" problem with my firewall. Argh! So annoying.

    Jimbo, I have turned the firewall off in the control panel numerous times. It just does not stick. Sure didn't have this problem with XP.

  5. #5
    Super Moderator
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Renton, Washington, USA
    Posts
    12,560
    Thanks
    0
    Thanked 4 Times in 4 Posts

    Re: Turn off Vista Firewall (Vista Home Premium)

    We get no warning message and we are running Zone Alarm on one laptop. That said, it is the <img src=/S/free.gif border=0 alt=free width=30 height=15> version, But we have never tried turning it off as ZA has always done it. The Vista firewall needs to be running during startup to protect the machine until the third party firewall gets going.

    Now running HP Pavilion a6528p, with Win7 64 Bit OS.

  6. #6
    2 Star Lounger
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Pontiac, Michigan, USA
    Posts
    170
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Turn off Vista Firewall (Vista Home Premium)

    Dave, I am also running the free version of ZA. It never occurred to me that the Vista firewall actually needs to run during startup. Actually the message I get is a "Security Alert."

    Thanks.

  7. #7
    Super Moderator
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Renton, Washington, USA
    Posts
    12,560
    Thanks
    0
    Thanked 4 Times in 4 Posts

    Re: Turn off Vista Firewall (Vista Home Premium)

    Yes, at that moment in time the Vista fire wall is turned off just before ZA gets started. Some times the warning will flash and then disappear as ZA is started.

    Now running HP Pavilion a6528p, with Win7 64 Bit OS.

  8. #8
    2 Star Lounger
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Pontiac, Michigan, USA
    Posts
    170
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Turn off Vista Firewall (Vista Home Premium)

    Thanks, Dave. At least I now know I am doing things right. Appreciate it.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •