Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 20
  1. #1
    3 Star Lounger
    Join Date
    May 2002
    Location
    Florence, Oregon, USA
    Posts
    209
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    For the last few years, I've been using the Windows supplied program Shutdown.exe from a batch file to turn off my PC each night. All was fine until about a month ago when it stopped working. It now gets as far as the "Shutting down" screen and then just sits there. I have to physically hold in the power button to turn off the PC. Can anyone suggest what settings might be preventing shutdown.exe from working?

    Thanks, John Littell

  2. #2
    Plutonium Lounger
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Lexington, Kentucky, USA
    Posts
    12,107
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista

    For the "last few years" you haven't had Vista, John. You made this post in the Vista forum. Are you trying to shutdown Vista using a shutdown program from a previous OS by any chance? I will have to investigate this, but I don't know if there IS a shutdown.exe program compatible with Vista. Just thought I'd ask.

  3. #3
    Plutonium Lounger Leif's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    U.K.
    Posts
    14,010
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista

    Are you running something like ZoneAlarm which may be stalling the shutdown?

    Check out this Quick Tip: Create Shutdown / Restart / Lock Icons in Windows Vista which may be a more elegant way to achieve what you want.

  4. #4
    Plutonium Lounger
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Lexington, Kentucky, USA
    Posts
    12,107
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista

    And on further reflection, I see that there IS a shutdown.exe file on my Vista drive but I know nothing about its use. Perhaps your recent failures are a result of Vista SP1.

    I also see that Sysinternals bunch of utilities contains a shutdown program here: PsShutdown.

  5. #5
    5 Star Lounger PaulB's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    Ottawa, Ontario
    Posts
    765
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    There are a number of Windows Sidebar shutdown gadgets available here that may be of interest to you. I use one (see attachment) that will shutdown|restart|lock the computer (and also displays the time). This is a Microsoft site.

    Cheers,
    Regards,
    PaulB

  6. #6
    3 Star Lounger
    Join Date
    May 2002
    Location
    Florence, Oregon, USA
    Posts
    209
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    Thank you all that replied. To answer in sequence…
    Leif: I stopped my anti-stuff programs (Norton Internet Security and ThreatFile), but it made no difference. The shut down process got as far as the “Shutting Down” screen and froze.
    Al: I tried PsShutdown.exe. Much to my surprise it did nothing. Well, a dos screen flashed on screen for one tenth of a second, and that was it.
    Paul: I’m just starting to look at the 33 gadgets on that screen. Thanks.

    John

  7. #7
    Silver Lounger
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    New York, New York, USA
    Posts
    2,328
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    - Make sure that you are running command prompt or .bat file with elevated Administrator privileges ("Run as Administrator")

    - Add -f switch to the command (force to close all running applications) as following:

    shutdown -s -f -t 0

  8. #8
    3 Star Lounger
    Join Date
    May 2002
    Location
    Florence, Oregon, USA
    Posts
    209
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    Thank you for your suggestions. But I still cannot get shutdown.exe to work. It worked fine for the past year, and then it stopped. (It freezes in the "Shutting down" screen.) I do specify the run switches "Shutdown.exe -s -f -f 0". I have only one user defined so it defaults to administrator. I realize that there are administrator modes and there are administrator modes. If I have suddenly switched to administrator second class, I don't know why. In a batch file, how can I force administrator first chass?

    Another thought: It stopped working about the time I upgraded from Windows Home to Windows Ultra. (Why? Because it was there?) From the Web research I've done, it should't matter. Any other suggestions would be appreciated. (In response to an earlier suggestion, I do not know how to convert gadgets to run in a batch file.)

    John

  9. #9
    Super Moderator
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Renton, Washington, USA
    Posts
    12,560
    Thanks
    0
    Thanked 4 Times in 4 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    What is the FULL path of this "shutdown.exe" file?
    I have NOT been able to find it on my Vista machine?
    I am running SP1 on Vista, are you?

    Now running HP Pavilion a6528p, with Win7 64 Bit OS.

  10. #10
    Plutonium Lounger
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Lexington, Kentucky, USA
    Posts
    12,107
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista

    Dave, just in case he's not around or doesn't come back for awhile... The shutdown.exe file on MY Vista installation is in the C:windowssystem32 folder, but I've not tried to run it and don't plan on doing so.

    Edited to add: And I'm also up to SP1 level.

  11. #11
    Super Moderator
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Renton, Washington, USA
    Posts
    12,560
    Thanks
    0
    Thanked 4 Times in 4 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    OK I found it.
    It works on my SP1 systems. I have NOT tried it in a "BATch" file.

    Have you tried the command in a "Run Window" to determine if it is your bat file or the command that is NOT working?

    Now running HP Pavilion a6528p, with Win7 64 Bit OS.

  12. #12
    3 Star Lounger
    Join Date
    May 2002
    Location
    Florence, Oregon, USA
    Posts
    209
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    Dave,
    The copy of shutdown.exe I am using is in C:WindowsSystem32 , its size is 29 KB and the Modified date is 1/20/2008 (not that that means much). I have no recollection as to whether it came pre-loaded into Vista (which was purchased preloaded on my AlienWare PC nearly a year earlier), or whether I loaded it is from somewhere else. I can say that I did not transfer it over from my XP system as that program's size is 19 KB with a Modefied date of 8/4/2004. And I believe I'm running SP1 because I can remember installing it; I have forgotten, however, where in Vista to look to verify this. (Finally, remember that psshutdown.exe (203 KB) that I downloaded earlier in this conversaion does not run either. After a brief flash of a DOS window, it does nothing.)

    Thanks for your time with my problem. John

  13. #13
    Super Moderator
    Join Date
    May 2002
    Location
    Canberra, Australian Capital Territory, Australia
    Posts
    5,055
    Thanks
    2
    Thanked 417 Times in 346 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    Hi John,

    What happens if you try running Sutdown from a desktop shortcut?

    FWIW I've run into problems shutting down a Vista (Home Premium) PC when an attached USB device has played up and ceased to be recognised.
    Cheers,

    Paul Edstein
    [MS MVP - Word]

  14. #14
    Silver Lounger
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    New York, New York, USA
    Posts
    2,328
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    I have only one user defined so it defaults to administrator. I realize that there are administrator modes and there are administrator modes. If I have suddenly switched to administrator second class, I don't know why. In a batch file, how can I force administrator first chass?

    In windows Vista, your default account has restricted Administrator privileges. "True" Administrator account is hidden and unavailable unless you especially activate it. This "feature" is part of User Account Control (UAC) and designed to protect your computer from your irresponsible actions.

    All shortcuts in Windows Vista have a special property that you can set that will allow the application to run as Administrator. To set this property, just right-click on any shortcut, and click the Advanced button on the Shortcut page to get to the Advanced Properties dialog. You'll see a checkbox "Run as administrator". Check it and click OK, Apply, OK. Now when you double-click the shortcut, you'll be prompted by UAC to confirm your action.

  15. #15
    3 Star Lounger
    Join Date
    May 2002
    Location
    Florence, Oregon, USA
    Posts
    209
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Shutdown.exe doesn't shut down (Windows Vista Ultra)

    Dave and Paul,
    In answer to your questions:
    1. I created a shortcut to c:windowssystem32shutdown.exe. It did nothing (a DOS window flashed briefly, then nothing).
    2. I typed shutdown.exe into the Run window. Same as above.
    I'm beginning to have a complex.

    And thanks to the unsigned personage for the Vista administrator information. It is much appreciated.

    John

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •