Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    New Lounger
    Join Date
    Dec 2009
    Raleigh, North Carolina, USA
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    I've been transfering most of my music collection to mp3s. suddenly I have run into a problem. when I play audio (W.M.P. or Media Monkey) the first few secons seem to be overly loud and distorted. the rest of the song seem to be OK. I thought the problem might have been in the mp3 itself. So, I loaded it into an audio editor. The signal looks clean and does not distort when played through the editor.

    I run an HP system; Dual ccore AMD Processors; Windows XP sp2++; 3gb ram; Tons of GB of Hard drive; Audio HW is realtek.

    Has anyone else seen this problem and/or know a fix??


    Chuck Brotman

  2. #2
    Super Moderator Deadeye81's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    North Carolina, USA
    Thanked 113 Times in 97 Posts
    Hi Chuck, and welcome to the Lounge!

    What Windows Media Player version are you using? I have version 11 on my XP SP3. Check the Performance tab on the Options properties page. What are the settings for Connection Speed and buffering?

    Also, in Control Panel>Sounds and Audio Devices, click the Audio tab on the properties page and click the Advanced button under Sound playback. Place the Hardware acceleration slider to different positions and test the sound of your MP3's. You can do the same for the Sample rate conversion quality. See if changing these make things better.

    Another possibility is to download and install the latest XP drivers for you Realtek audio hardware.

    Hope this helps.

    "We make a living by what we get, we make a life by what we give." Sir Winston Churchill

  3. #3
    Super Moderator CLiNT's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    California & Arizona
    Thanked 608 Times in 556 Posts
    Try using WINAMP as a comparative music player, there is a free version
    that is decent.
    Invest a little time and energy in a well thought out BACKUP regimen and you will have minimal down time, and headache.

    Build your own system; get everything you want and nothing you don't.
    Latest Build:
    ASUS X99 Deluxe, Core i7-5960X, Corsair Hydro H100i, Plextor M6e 256GB M.2 SSD, Corsair DOMINATOR Platinum 32GB DDR4@2666, W8.1 64 bit,
    EVGA GTX980, Seasonic PLATINUM-1000W PSU, MountainMods U2-UFO Case, and 7 other internal drives.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts