Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 51
  1. #1
    New Lounger
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Windows LiveMail 2011: problem with pictures

    LiveMail 2011 seems to have some unique cases that causes it to not forward pictures already in an e-mail (not as attachments) LiveMail wants to put the pictures into a SLIDESHOW, and then the pictures in the forwarded e-mail are blank,
    and non-liveMail recipients do seem to not get the pictures.
    Any ideas what the problem is? Can't find any referneces to this at Microsoft.

  2. Subscribe to our Windows Secrets Newsletter - It's Free!

    Get our unique weekly Newsletter with tips and techniques, how to's and critical updates on Windows 7, Windows 8, Windows XP, Firefox, Internet Explorer, Google, etc. Join our 480,000 subscribers!

    Excel 2013: The Missing Manual

    + Get this BONUS — free!

    Get the most of Excel! Learn about new features, basics of creating a new spreadsheet and using the infamous Ribbon in the first chapter of Excel 2013: The Missing Manual - Subscribe and download Chapter 1 for free!

  3. #2
    Gold Lounger Roderunner's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Scotland.
    Posts
    3,426
    Thanks
    16
    Thanked 212 Times in 180 Posts
    Quote Originally Posted by fcherrmann View Post
    LiveMail 2011 seems to have some unique cases that causes it to not forward pictures already in an e-mail (not as attachments) LiveMail wants to put the pictures into a SLIDESHOW, and then the pictures in the forwarded e-mail are blank,
    and non-liveMail recipients do seem to not get the pictures.
    Any ideas what the problem is? Can't find any referneces to this at Microsoft.
    Hi fcherrmann, welcome to the lounge.
    How are photos attached and what program is being used to send you the email you want to forward. ?
    George's PC Specs. / Laptop. Desktop.

  4. #3
    New Lounger
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Embedded Pix

    The recipients usually have outlook express, or hotmail.
    The pictures that fail to forward are the one that are embeded in the e-mail.

  5. #4
    Gold Lounger Roderunner's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Scotland.
    Posts
    3,426
    Thanks
    16
    Thanked 212 Times in 180 Posts
    That is one problem I have never experienced, not that I forward many items. I have sent mail with pics included and got a reply with them still showing.
    Have you tried opening the mail before trying to forward it. ?
    George's PC Specs. / Laptop. Desktop.

  6. #5
    New Lounger
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Yes - the emails have been opened.
    The picture handling is some sort of 'enhancement' in Windows LiveMail 2011. It puts the embedded pictures into a SlidShow that some e-mail systems apparently cannot see.

  7. #6
    Gold Lounger Roderunner's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Scotland.
    Posts
    3,426
    Thanks
    16
    Thanked 212 Times in 180 Posts
    How about totally removing all the newest versions of 'Windows Live Essentials' from your PC. Go here after you've done it, this is the one I'm using.
    George's PC Specs. / Laptop. Desktop.

  8. #7
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    20,201
    Thanks
    1
    Thanked 564 Times in 504 Posts
    With WLM 2011 by default when Live Mail detects photos it converts the email to what Microsoft calls a "photo email" and the pictures are no longer embedded in the email. You can turn this off by going to File | Options | Compose (tab). Uncheck "Convert messages to photo emails ...". OK your way out. Close WLM & restart.

    Joe

  9. The Following User Says Thank You to JoeP517 For This Useful Post:

    Duchess843 (2011-10-23)

  10. #8
    New Lounger
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I did this, but it did not fix the problem with forwarding a received e-mail with imbedded pictures.
    Nor does it prevent a new e-mail when you INSERT pictures from creating an album that cam also be seem on SkyDRIVE.

  11. #9
    New Lounger
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    It appers to not want to forward the embedded pictures from AOL email.

  12. #10
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    20,201
    Thanks
    1
    Thanked 564 Times in 504 Posts
    If you are getting a placeholder for the pictures in the AOL mail, it is likely that the pictures are not really on your PC.

    Joe

  13. #11
    Gold Lounger Roderunner's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Scotland.
    Posts
    3,426
    Thanks
    16
    Thanked 212 Times in 180 Posts
    Quote Originally Posted by fcherrmann View Post
    LiveMail 2011 seems to have some unique cases that causes it to not forward pictures already in an e-mail (not as attachments) LiveMail wants to put the pictures into a SLIDESHOW, and then the pictures in the forwarded e-mail are blank,
    and non-liveMail recipients do seem to not get the pictures.
    Any ideas what the problem is? Can't find any referneces to this at Microsoft.
    Hi, to help and understand your problem, I composed an email using my secondary client AOL.com, I inserted an image in the body of the message 12.6 kb jpg format below the text, plus an attachment 875 kb in pdf format. I sent it to my main client gmail, everything arrived intact. I then forwarded it to my friend next door, he got it at his hotmail address using Windows Live Mail 2011. All intact. He then forwarded it back to my AOL address, still intact.
    I reckon it must be how the pictures were added.

    Attachment 27673
    George's PC Specs. / Laptop. Desktop.

  14. #12
    Lounger
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    25
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by fcherrmann View Post
    LiveMail 2011 seems to have some unique cases that causes it to not forward pictures already in an e-mail (not as attachments) LiveMail wants to put the pictures into a SLIDESHOW, and then the pictures in the forwarded e-mail are blank,
    and non-liveMail recipients do seem to not get the pictures.
    Any ideas what the problem is? Can't find any referneces to this at Microsoft.
    FYI,
    I did not have this problem in WLM 2009 but do in 2011. When I get emails with embedded pictures that have been forwarded several times very often they will have the blue or black lines down the side showing the times they've been forwarded. If I intend to forward to other recipients I always try to "clean up" the the prior address blocks and remove the lines. This is done easily in 2009 by opening the message as a forward and then deleting the address blocks, copying the body including pictures while being careful to only highlite the ending picture or HTML. I open a new message and paste the previously copied body and pictures. Works everytime unless you are working with an email from a Yahoo mail client, then you open it in Yahoo Mail and repeat the previous procedure to send from WLM 2009. This does not work for me in 2011 so I have UPGRADED to WLM 2009 again. As has been pointed out to do this you must also uninstall any Windows Live essentials installed with 2011.

  15. #13
    Lounger
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    30
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by joeperez View Post
    With WLM 2011 by default when Live Mail detects photos it converts the email to what Microsoft calls a "photo email" and the pictures are no longer embedded in the email. You can turn this off by going to File | Options | Compose (tab). Uncheck "Convert messages to photo emails ...". OK your way out. Close WLM & restart.

    Joe
    I'm pretty sure I have WLM 2011 (I don't know how to find out, clicking Help doesn't help) and where is File/Options/Compose? I can't find it anywhere on the Home, Folders, View, or Accounts tabs. Am I missing something?

  16. #14
    New Lounger
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    10
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    This is not the problem. It seems to be ONLY with AOL E-mails at this point. If they have embedded pictures, they get converted to SlideSHow Thumbnails - but not onto SkyDrive. Where the pictures were,is an empty box. The same set of pictures from another non-AOL e-mail forwards OK with the emails embedded as in the original.

  17. #15
    Silver Lounger Duchess843's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Sicklerville, NJ
    Posts
    2,488
    Thanks
    36
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by joeperez View Post
    With WLM 2011 by default when Live Mail detects photos it converts the email to what Microsoft calls a "photo email" and the pictures are no longer embedded in the email. You can turn this off by going to File | Options | Compose (tab). Uncheck "Convert messages to photo emails ...". OK your way out. Close WLM & restart.

    Joe
    Joe, I have WLM 2012 and I don't see File anywhere, composing or reading email. Am I missing something here?

    Gloria
    Last edited by Duchess843; 2012-08-22 at 18:14. Reason: Correcting the programs number
    <img src=/S/coffeetime.gif border=0 alt=coffeetime width=32 height=48>

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •