Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New Lounger
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Camarillo, California, USA
    Posts
    23
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Slow Internet until reboot computer

    Greetings,

    I have a new Systemax AMD Quad Desktop with Windows 7-64, up to date. In the past few days, my internet has been extremely slow upon computer boot in the morning. I have cable internet ordinarily capable of about 10-20 mb. With this new behavior it goes 100-400 kb.

    I reboot the computer and it is back to normal speed.

    I have a g wireless router. Wife's computer is not showing this behavior.

    Recent MS update included a half dozen different .net 4 patches.

    Could these be the culprit, or shold I look elsewhere for the cause of this?

    Many, many thanks!
    Ron

  2. #2
    Plutonium Lounger Medico's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    USA
    Posts
    12,631
    Thanks
    161
    Thanked 936 Times in 856 Posts
    You could uninstall the updates one at a time to see if the PC starts working as expected, or if you have an idea of exactly when the problem started perhaps you could do a system restore to before the problem. If the system starts working properly at that time, start installing the updates one at a time until the problem reoccurs. One of these might be the easiest way to figure out if one of the updates is causing your temp slow down.

    I prefer restoration from Images, but unless you have a recent Image from just before the problem started restoring from an Image might be counterproductive.
    BACKUP...BACKUP...BACKUP
    Have a Great Day! Ted


    Sony Vaio Laptop, 2.53 GHz Duo Core Intel CPU, 8 GB RAM, 320 GB HD
    Win 8 Pro (64 Bit), IE 10 (64 Bit)


    Complete PC Specs: By Speccy

  3. The Following User Says Thank You to Medico For This Useful Post:

    RonaldWK (2011-08-29)

  4. #3
    New Lounger
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Camarillo, California, USA
    Posts
    23
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Thanks for the counsel, Ted. I will give this a try.

    Regards,
    Ron

  5. #4
    New Lounger
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Camarillo, California, USA
    Posts
    23
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Greetings!

    My problem of intermittent slow internet remains. I have discovered that instead of rebooting the whole system, disconnecting and reconnecting the wireless session fixes the problem.

    If someone has a thought of how to fix this, instead of having to use the work around, I would be in your debt.

    Regards,
    Ron

  6. #5
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    23,585
    Thanks
    5
    Thanked 1,059 Times in 928 Posts
    First, the .NET 4 patches should have no effect on your internet connection or speed. As far as the connection speed goes, have you tried configuring the router to use a different channel? Have you recently moved or added any other wireless devices? Is the router firmware up-to-date?

    Joe

  7. #6
    Silver Lounger t8ntlikly's Avatar
    Join Date
    Dec 2001
    Location
    Chandler, AZ
    Posts
    2,162
    Thanks
    46
    Thanked 13 Times in 11 Posts
    I recently had a somewhat similar problem. One time my connection would connect, and the next nope, or while connected just go away. I knew my router was getting old so I updated it and all is well. Heed Joe's advice and update your router firmware.
    Thanks John
    Teamwork is essential; it gives the enemy other people to shoot at. (Murphy's War Laws #39)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •