Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Bronze Lounger DrWho's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Central Florida
    Posts
    1,501
    Thanks
    30
    Thanked 205 Times in 163 Posts

    Cool Malware Bytes not working in XP.

    Malware Bytes not working with Windows XP:

    For a long time, I've used Malware Bytes to clean up customer's PC's and in real time to keep my own PC safe from all sorts of Malware.

    But very recently, I found that Malware Bytes no longer works on any of my Windows XP PC's.
    It works just fine on Win-7 or Win-8 though.

    So, doing some experimenting, I restored a Ghost Backup of my C: drive, made in November, 2011.
    After the restore I ran Malware Bytes and it updated and scanned with no problems.

    Then I noticed a message on the screen telling me that there is a new version of the program available and did I want to download it. I clicked that message and was taken to the download page at Malware Bytes. I downloaded the new version of the program and installed it. On opening the program after the install, I got a message telling me the program had encountered a problem and would close.

    I've gotten the same message on every one of my XP PC's after downloading and installing the new version. So my only conclusion is that Malware Bytes is no longer supporting Windows XP.

    I'm wondering if anyone else has encountered this problem. ???
    Experience is truly the best teacher.

    Backup! Backup! Backup! GHOST Rocks!

  2. #2
    4 Star Lounger
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    460
    Thanks
    1
    Thanked 33 Times in 33 Posts
    There is some mention of problems in the MB forums with XP specifically and version 1.6.
    The solution seems to be to download and run mbam-clean.exe, reboot and then install the latest version.
    http://forums.malwarebytes.org/index.php?showtopic=103131&st=60

  3. #3
    Super Moderator CLiNT's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    California & Arizona
    Posts
    6,121
    Thanks
    160
    Thanked 609 Times in 557 Posts
    I saw your posting here so I decided to dig out my old XP based Lenovo X61 laptop;

    I'm currently using (free) version 1.45 on my XP based laptop, which I hadn't updated in ages (months) But it didn't offer to download the latest version, just the defs.
    So I manually downloaded the latest version (1.60) as of this writing, uninstalled the older version, and the proceeded to install the latest version.

    Other than offering a choice to start the trial version of the paid program, which I declined, I was able to update the defs and perform a successful scan.
    So no issue on my end when it comes to installing and running the latest version of Malwarebytes Anti-Malware on my XP based system.

    I ran a scan with the 1.45 version and found nothing, then when I downloaded and installed the latest version it found the following:
    PUM.Hijack.StartMenu

  4. #4
    Gold Lounger
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Johnson City, Tennessee, USA
    Posts
    3,202
    Thanks
    37
    Thanked 215 Times in 202 Posts
    Quote Originally Posted by DrWho View Post
    Malware Bytes not working with Windows XP:


    I'm wondering if anyone else has encountered this problem. ???
    Hi Doc,
    Now running XP Pro SP-3 ...with Malwarebytes PRO 1.6.0.1800..."No-problemo"...If the " MB Cleaner" doesn't work for you ...Might have to do with some .NET update Regards Fred

    PS: Just after this response Malwarebytes PRO successfully blocked this intrusion attempt...Way Cool
    Attached Images Attached Images
    Last edited by Just Plain Fred; 2012-01-04 at 14:12.
    PlainFred

    None are so hopelessly enslaved as those who falsely believe they are free (J. W. Von Goethe)

  5. #5
    New Lounger
    Join Date
    May 2010
    Location
    Northern Illinois
    Posts
    23
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I'm running it with xp pro SR3 fine. 1.60.0.1800

  6. #6
    Bronze Lounger DrWho's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Central Florida
    Posts
    1,501
    Thanks
    30
    Thanked 205 Times in 163 Posts
    Yup, that's the version that just errors out on my XP machines, , , all of them.

    So there's definitely something different between computers. It's not just the OS version or SP level.

    Maybe in time, MB will find a fix for it. Maybe!

    Cheers Mates and thanks for your input.

    The Doctor
    Experience is truly the best teacher.

    Backup! Backup! Backup! GHOST Rocks!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •