Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 21
  • Thread Tools
  1. New Lounger
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Fort Worth, TX
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    XP reboots without apparent cause

    Sporadically my xp system reboots. 500 gb HD(new 2010), 2gb ram on MSI K9N6PGM2-2 MB(new 2011), system has inline APC 500 (about 6 years old) battery backup. System always on for security cameras. CPU temp around 90 to 96 degrees.


    System shutdown today and searching eventlogs, could find no indication of shutdown cause. Shutdowns and or sporadic reboots occur infrequently, but are annoying.

    Suggestions as to how to diagnose the problem better and cure it, will be appreciated.

    Thank you.

  2. Subscribe to our Windows Secrets Newsletter - It's Free!

    Get our unique weekly Newsletter with tips and techniques, how to's and critical updates on Windows 7, Windows 8, Windows XP, Firefox, Internet Explorer, Google, etc. Join our 480,000 subscribers!

    Excel 2013: The Missing Manual

    + Get this BONUS — free!

    Get the most of Excel! Learn about new features, basics of creating a new spreadsheet and using the infamous Ribbon in the first chapter of Excel 2013: The Missing Manual - Subscribe and download Chapter 1 for free!

  3. Plutonium Lounger Medico's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    USA
    Posts
    12,625
    Thanks
    161
    Thanked 928 Times in 851 Posts
    You mention the HD was new in 2010 and the MB was new in 2011, did you replace the PS and/or RAM at either time as well? This could be a hardware failure. Either of these components or the CPU could be the cause of intermittent failures.
    BACKUP...BACKUP...BACKUP
    Have a Great Day! Ted


    Sony Vaio Laptop, 2.53 GHz Duo Core Intel CPU, 8 GB RAM, 320 GB HD
    Win 8 Pro (64 Bit), IE 10 (64 Bit)


    Complete PC Specs: By Speccy

  4. Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    19,823
    Thanks
    1
    Thanked 520 Times in 475 Posts
    Have you stopped the automatic restart to try and capture error information? Right click My Computer. Select Properties | Advanced | Startup and Recovery. Make sure the "Automatically Restart" check box is clear.

    Joe

  5. New Lounger
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Fort Worth, TX
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Thank you for responding! New power supply and ram when new mb obtained. Had similar issues with the old mb which was about 6years old when replaced.

    Keeps me thinking the battery backup could be at fault. Rarely do we have power failure and/or surges that are noteable.

    Thank you again.

  6. New Lounger
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Fort Worth, TX
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Thanks for your reply Joe! Must be asleep at the keyboard didn't think to prevent autorestart. Will study logs on next occurance.

    Thank you again.

  7. 5 Star Lounger DrWho's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Central Florida
    Posts
    1,194
    Thanks
    15
    Thanked 158 Times in 123 Posts
    UPS batteries usually won't last six years.
    I'd test the UPS by starting up the PC and setting the PC to idle, with no programs running and then pull the power plug to the UPS out of the line socket and see if the UPS will keep the PC running. If not, you've found the problem.
    Rather than re-battery a UPS of that age, I'd just replace the whole UPS. They are so cheap anymore, they're not worth messing with.

    I have an old 600w APC brand of UPS that had bad batteries in it and the user wanted it GONE, so I took it home, attached two car batteries to it and it's been running faultlessly now for several years. The last time I checked it,,,,, it ran for seven hours before it even started beeping to tell me the batteries were starting to get low.

    Or for troubleshooting purposes, you can plug your PC directly into the wall socket, bypassing the UPS all together.

    There's just a bunch of BASIC stuff I do when troubleshooting an intermittent problem. The power is first, ram is second, other internal connectors are third. The ram in most computers sits right next to the CPU, where it gets very dirty. So cleaning the ram is usually one of the first things I do. It costs nothing and takes only a few minutes.
    Then also check the CMOS battery with a digital volt meter. If it's low, Under 3vdc, that can cause all sorts of weird problems.
    Not just boot failures, but RUN failures too.

    So the title of this thread "XP reboots without cause" is kind of a misnomer, because there's obviously a CAUSE, you've just not found it yet.
    That's what we have Computer Tech's for. Eh?

    Good Luck,
    The Doctor
    Experience is truly the best teacher.

    Backup! Backup! Backup! GHOST Rocks!

  8. New Lounger
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    The cause here

    was one bad stick of RAM. Diagnosed with a tech bootable CD that tests specific hardware of choice. A similar machine had the same issue here about 4 years ago so we knew where to look first.

    Replaced both 512MB sticks with the 2x1024 PNY pack, problem solved, and it is like rocket fuel for the old machine.

  9. Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    19,823
    Thanks
    1
    Thanked 520 Times in 475 Posts
    Glad you got it resolved. Thanks for posting back.

    Joe

  10. Gold Lounger
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Johnson City, Tennessee, USA
    Posts
    3,203
    Thanks
    37
    Thanked 212 Times in 199 Posts
    Quote Originally Posted by hotpepper251 View Post


    System shutdown today and searching eventlogs, could find no indication of shutdown cause. Shutdowns and or sporadic reboots occur infrequently, but are annoying.

    Suggestions as to how to diagnose the problem better and cure it, will be appreciated.
    "hp" ,
    Hello...The easiest thing to do is "Tap" the case.. I had a problem with "Blue Screens" because of loose screws (not the one's in my head) I could tap on the case and when i hit the spot .... it would cause the problem . Sounds like a loose connector someplace ...Open the case and probe around... Regards Fred
    PlainFred

    None are so hopelessly enslaved as those who falsely believe they are free (J. W. Von Goethe)

  11. New Lounger
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Fort Worth, TX
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Thank you for all the responses- haven't found any loose screws(tightened the head- now bald) Ram seems to be good, but the old battery back up is the likely suspect as it sits there quietly - glib. Usually remove all internal case dust biannually. Tracking the event logs are showing no anomalies.

    So I'm still looking for the Ah ha moment.

    Again thank you for the input!

  12. New Lounger
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Florida, USA
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    fwiw
    fixed same thing in a xp ..finally wouldnt boot frequently.
    Had some kind of rodent, mouse? that had been visiting.
    Lots of sticky wet & droppings on top of hdd flowing thru the hdd cable.
    Ugly to clean... but fixed it.

  13. Lounger
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Raleigh, NC, USA
    Posts
    42
    Thanks
    31
    Thanked 4 Times in 4 Posts
    Johnny Crab's post reminded me to ask - what do you GURUs use to check for mem. stick problems now? I still only have the old MS Memtest on a dirty looking floppy.
    Paulbyr in NC

  14. 5 Star Lounger DrWho's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Central Florida
    Posts
    1,194
    Thanks
    15
    Thanked 158 Times in 123 Posts
    Quote Originally Posted by Johnny Crab View Post
    was one bad stick of RAM. Diagnosed with a tech bootable CD that tests specific hardware of choice. A similar machine had the same issue here about 4 years ago so we knew where to look first.
    Replaced both 512MB sticks with the 2x1024 PNY pack, problem solved, and it is like rocket fuel for the old machine.
    I would be more wealthy than Donald Trump, if everyone would just send me their so called "Bad" ram.

    In my PC business, I find lots of ram failures, but I only toss out maybe one stick of ram a year and that's almost always SpecTek or Kingston ram. I've heard that PNY uses at least some, SpecTek chips, so they too are on my BAD list. I get all my ram directly from "Crucial.com".
    Crucial, I've been told, uses only Micron, top quality ram chips.

    I did a thread on some forum a few years ago, titled simply "Wash That Ram".
    Because that's what I do with every stick of ram that shows BAD when tested with Memtest86+ or other memtest programs.
    All programs do not give the same test results. They should always be run from a DOS boot disk, floppy, CD or flash drive.

    So the condensed version of that thread:
    Take questionable ram to the kitchen sink and WASH it, using a dishwashing detergent and an old toothbrush. Then rinse off the soap with warm water and follow that with another rinse with Alcohol, not the drinking kind, that has too much sugar in it.

    Then put the ram in a place with good airflow to thoroughly dry. I often just set it out on the porch in the sun to dry.
    Once it's good and dry, put it back in the PC and run the PC as normal.

    If it's a small size like that 512meg. previously mentioned, an upgrade to 1 gig is always a good move.
    I would only question the brand used in this case.

    When I'm installing A NEW ram stick, (or any new card,) in a PC, I always clean off the Gold edge connector before I install the ram in the motherboard. A little alcohol on a soft, clean, cloth, does the job nicely.

    Cheers Mates!
    The Doctor
    Experience is truly the best teacher.

    Backup! Backup! Backup! GHOST Rocks!

  15. 5 Star Lounger DrWho's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Central Florida
    Posts
    1,194
    Thanks
    15
    Thanked 158 Times in 123 Posts
    Quote Originally Posted by paulbyr View Post
    Johnny Crab's post reminded me to ask - what do you GURUs use to check for mem. stick problems now? I still only have the old MS Memtest on a dirty looking floppy.
    Dude! Why is your floppy "Dirty Looking" ???
    Don't you take care of your 'floppy' ???

    Like many questions you may have, a Google search will answer the question for you, much faster than asking it on a forum. Eh?

    I just googled "Memtest86+" and found this web site, where, toward the bottom of the page I was able to download the latest
    version in a Zipped, .ISO file. Use that to burn your self Booting Memtest86+ CD.
    www.memtest.org/


    Now you can retire your dirty floppy. May it RIP.

    Good Luck Mate!
    The Doctor

    Here! You can borrow mine!


    It took less time to download the ISO file, unzip it and burn it and label it, than I've spent on this forum today.
    Last edited by DrWho; 2012-02-05 at 11:02.
    Experience is truly the best teacher.

    Backup! Backup! Backup! GHOST Rocks!

  16. The Following 2 Users Say Thank You to DrWho For This Useful Post:

    gmcilwain (2012-02-10), paulbyr (2012-02-09)

  17. Lounger
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    york, Yorkshire, England
    Posts
    29
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    i use WhoCrashed when I'm trying to discover more about spontaneous reboots, when I've not disabled automatic restarts.
    an excellent diagnostic helper.
    john

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •