Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    New Lounger
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Los Angeles, California, USA
    Posts
    20
    Thanks
    7
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Question Microtek scanmaker 4800 scanner

    I have a 64 bit Windows 7 PC. I would like to use my Micortek Scanmaker 4800 scanner with it. The software installs, but does not run. I get a message (can't find scanner). I would appreciate any help with this issue.

    Thanks
    Jerry

  2. #2
    Silver Lounger mrjimphelps's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    USA
    Posts
    2,177
    Thanks
    207
    Thanked 213 Times in 205 Posts
    Click Start, then Devices and Printers. Does your scanner show up in the list of devices?

  3. The Following User Says Thank You to mrjimphelps For This Useful Post:

    JDK10S (2014-07-28)

  4. #3
    3 Star Lounger
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    UK
    Posts
    340
    Thanks
    17
    Thanked 71 Times in 59 Posts
    The Microtek ScanMaker 4800 was introduced in 2001 and isn't supported by any built-in driver in Windows 7. The last released driver was for Windows XP.

    YouTube shows a video of a user claiming to have made this scanner work with Windows 7 64-bit by running the XP SP2 driver in 'Compatibility Mode'.

    I have my doubts but here's the links:

    YouTube video

    Microtek driver download

    Hope this helps...
    Last edited by Rick Corbett; 2014-07-29 at 05:09.

  5. The Following User Says Thank You to Rick Corbett For This Useful Post:

    JDK10S (2014-07-28)

  6. #4
    New Lounger
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Los Angeles, California, USA
    Posts
    20
    Thanks
    7
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Yes, the scanner shows up.

  7. #5
    New Lounger
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Los Angeles, California, USA
    Posts
    20
    Thanks
    7
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    You are right. It does not work in compatibility mode

  8. #6
    New Lounger
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Los Angeles, California, USA
    Posts
    20
    Thanks
    7
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Do you think XP MODE is worth a try?

  9. #7
    3 Star Lounger KritzX's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    380
    Thanks
    15
    Thanked 42 Times in 42 Posts
    XP Mode does work in many cases, but it is ONLY available for the Professional, Ultimate and Enterprise editions of Windows 7. However, if your scanner does show up in the list, then I figure you can try a scan from Paint, just to see if it works.
    Fact of Life:

    “Real stupidity beats artificial intelligence every time.”
    Terry Pratchett

  10. The Following User Says Thank You to KritzX For This Useful Post:

    JDK10S (2014-08-05)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •