Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Silver Lounger lumpy95's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mojave Desert CA
    Posts
    1,842
    Thanks
    258
    Thanked 174 Times in 147 Posts

    Question Trouble with W10 Updates today?

    For some reason Windows Defender D/L seems to be holding up all of todays updates on my bld. 1511. 0% for the last 2 1/2 hrs. I tried restart so that maybe it would look again, but no difference.
    Anyone else encountering this??

  2. #2
    Star Lounger
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Rhode Island
    Posts
    67
    Thanks
    1
    Thanked 6 Times in 4 Posts
    Not having that problem but when I tried to use Disk Cleanup after the upgrade it reported that I had 3 TB it could free (????) of Windows Update files. I rebooted, tried Disk Cleanup again and then got a BSOD (KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE).

    Windows 10 is out of control.

  3. #3
    Silver Lounger lumpy95's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mojave Desert CA
    Posts
    1,842
    Thanks
    258
    Thanked 174 Times in 147 Posts
    It's just now rebooting after about 5 hrs. +, well over 4 hrs. to just D/L Windows Defender, Flash Player, Mal. Sftware. Removal tool, and Cum. update for 1511 KB3198586 !!
    Normally it takes 30 mins. to maximum of 1 hr. for the whole process.
    Starting to remind me of the W7 debacle.

  4. #4
    WS Lounge VIP Calimanco's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    UK
    Posts
    718
    Thanks
    1
    Thanked 144 Times in 130 Posts
    No problem here. I installed all the smaller patches first and then the cumulative update. It completed in less than 10 minutes (SSD) and as an encore delivered another Defender definition update. Disk Clean Up found 1.6GB of update files to be removed.

  5. The Following User Says Thank You to Calimanco For This Useful Post:

    lumpy95 (2016-11-08)

  6. #5
    Silver Lounger lumpy95's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mojave Desert CA
    Posts
    1,842
    Thanks
    258
    Thanked 174 Times in 147 Posts
    Glad to see you had no problems, must have been some kind of glitch here. I checked Internet speed by using my W7 computer and no slow down there. Another MS mystery I guess.

  7. #6
    WS Lounge VIP Browni's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Rochdale, UK
    Posts
    1,650
    Thanks
    38
    Thanked 161 Times in 139 Posts
    Good article here from Neowin which details the fixes included in the various cumulative updates.

  8. #7
    Super Moderator
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durham UK
    Posts
    6,610
    Thanks
    147
    Thanked 870 Times in 832 Posts
    I initially got an update for Windows Defender stuck on Download 0% even though I use Norton Security.

    I think the reason for that is that Norton hasn't been starting as quickly as it should, so WD was being initially activated.

    I tried disabling Norton to see if the update would then download, but all I got was that WD was trying to run a Limited Scan as I already had a 3rd party AV.

    I have the option of its Limited Scan turned off.

    I eventually got the rest of the updates and the WD one was no longer listed.

    Their download seemed to pull my wired speed down and the download was slower going and eventually seemed to be stuck on 95%.

    I changed the display off time to 3 mins and went to bed as it was quite late by then.

    This morning when I wiped my finger over the Touchpad it still showed as 95% but quickly went to a prompt to install, so I had to wait for that and then the prompt to restart.

    First time I've had any problems with updates since upgrading to 10.

    I haven't run Disk Cleanup but may give the dism /startcomponentcleanup a run which also cleans up the WinSxS folder.

  9. #8
    5 Star Lounger petesmst's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Cape Town, South Africa
    Posts
    790
    Thanks
    38
    Thanked 43 Times in 33 Posts
    No problems EXCEPT: "Preparing to install updates" ran for nearly 15 minutes before my desktop re-booted.

    @OldMainframeGuy: I have also had the spurious 3TB declared "free-upable" by disk cleanup on several occasions since installation of the AU.
    (My Setup: Custom built: 4.00GHz Intel Core i7-6700K CPU; MSI Z170A Gaming Carbon Motherboard (Military Class III); Win 10 Pro (64 bit)-(UEFI-booted); 16GB RAM; 512GB SAMSUNG SD850 PRO SSD; 120GB SAMSUNG 840 SSD; Seagate 2TB Barracuda SATA6G HDD; 2 X GeForceGTX 1070 8GB Graphics Card (SLI); Office 2013 Prof (32-bit); MS Project 2013 (32-bit); Acronis TI 2017 Premium, Norton Internet Security, VMWare Workstation12 Pro). WD My Book 3 1TB USB External Backup Drive). Samsung 24" Curved HD Monitor.

  10. #9
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    23,572
    Thanks
    5
    Thanked 1,057 Times in 926 Posts
    @Sudo15,

    Microsoft changed how WD works with a prior version of Windows. During the boot process, when you have a third party A/V product installed there is a brief time period that the network may be vulnerable before the third party product is started. During that time a small part of WD is run to protect the network until the third party product can take over. A properly written third party product will notify Windows it is ready and Windows will shut down the WD pieces.
    Joe

  11. The Following User Says Thank You to JoeP517 For This Useful Post:

    Sudo15 (2016-11-09)

  12. #10
    Silver Lounger lumpy95's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Mojave Desert CA
    Posts
    1,842
    Thanks
    258
    Thanked 174 Times in 147 Posts
    I don't have any third party AV and WD took hours before downloading and then letting the other updates start. Maybe it's because of the interaction with Bld. 1511??? If so, WU day is going to be a pain.
    Once the WD update finally downloaded, flash player and MSRT downloaded fairly fast but then took forever on the Cum. Update.

  13. #11
    Super Moderator
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Durham UK
    Posts
    6,610
    Thanks
    147
    Thanked 870 Times in 832 Posts
    Thanks Joe - I thought there was something wrong with my Norton Security.

    In its AV settings is a Boot Time Protection which is default to Off with options of Normal and Aggressive, so I have set it to Normal to see if it starts a bit quicker.

    I had been getting alerts about antivirus and network firewall which when clicked on would take me to the Action Center where when using the dropdown, would initially not show Norton and then it would show it as being on.

    I don't think I've had those alerts since setting it to Normal.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •