Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 27
  1. #1
    Bronze Lounger IanWilson's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Bristol, United Kingdom
    Posts
    1,523
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Can't get sound card to work after reinstalling Wi

    I reinstalled Win 98. My sound card is a Vortex 2 PCI. It worked fine before. Plug and play can detect that it's there. But if I supply the manufacturer's CD with the drivers on and specify the correct folder on the CD, WIndows just tells me that there are no drivers for this device in that location. I tried downloading drivers for it and putting them in a folder on the hard drive, but with the same result. The other PCI device I have is a network interface card, and that works fine. I've been looking at the System icon in Control Panel, and under PCI bus properties there is a choice of settings for device enumeration 'Use Hardware ' or 'Use BIOS' (currently set to Use Hardware). Would changing this be likely to help matters?

    Ian

  2. #2
    Uranium Lounger
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Cincinnati, Ohio, USA
    Posts
    7,089
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    Is there a setup program on the CD to install the software and drivers? Creative's Soundblaster and Audigy both require a special installer, and if you want drivers only you really have to hunt.
    -Mark

  3. #3
    Bronze Lounger IanWilson's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Bristol, United Kingdom
    Posts
    1,523
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    No. The instruction booklet for the card just tells you to put the CD in when the Add New Hardware wizard fires up, select 'search for the best driver for your device', specify a location and point it at the D:win9*English folder on the CD.

    Ian

  4. #4
    Uranium Lounger
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Cincinnati, Ohio, USA
    Posts
    7,089
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    What do you see in that folder when you browse it using Windows Explorer?
    -Mark

  5. #5
    Bronze Lounger IanWilson's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Bristol, United Kingdom
    Posts
    1,523
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    You see a whole bunch of files - see attachment.

    Ian
    Attached Files Attached Files

  6. #6
    Uranium Lounger
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Cincinnati, Ohio, USA
    Posts
    7,089
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    I suspect one of the INF files is what you need, although exactly which I cannot say. If you browse and select one of them, does the installation still halt?
    -Mark

  7. #7
    Bronze Lounger IanWilson's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Bristol, United Kingdom
    Posts
    1,523
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    Not quite sure what you suggest I do. You can use the Browse button to point to a folder, but how do I point it to a particular INF file?

    Ian

  8. #8
    Uranium Lounger
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Cincinnati, Ohio, USA
    Posts
    7,089
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    You may be having a problem with Windows thinking that it knows what to look for (and it does not). Try this: open the Device Manager (CTRL+BREAK) and then find the sound card entry. Double click on the entry, which likely has a yellow exclamation point, and then click on Update Driver on the tab labelled Driver. Browse to the folder containing the INF files from there.

    If that does not work, try removing it from Device Manager and rebooting. When Windows re-detects the hardware, point to the CD and see if the results are different.
    -Mark

  9. #9
    Bronze Lounger IanWilson's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Bristol, United Kingdom
    Posts
    1,523
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    I'd already done all of that before posting in the Lounge.

    Ian

  10. #10
    Plutonium Lounger
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Lexington, Kentucky, USA
    Posts
    12,107
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    It didn't sound to me like you had already done what Mark was trying to steer you to - directly selecting one of the four INF files. Try running Windows Explorer, browsing to that folder on the disk, right-clicking on one of the INF files and choose "Install." Sometimes doesn't do anything, but it's worth a shot.

  11. #11
    Bronze Lounger IanWilson's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Bristol, United Kingdom
    Posts
    1,523
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    You're right, I hadn't tried that, as I was not sure what Mark wanted me to do with the INF files. I have tried it now but nothing happened. (I tried each of the INF files in turn.)

    Ian

  12. #12
    Uranium Lounger
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Cincinnati, Ohio, USA
    Posts
    7,089
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    Do you get the same result when going through Device Manager and using the Update Driver function?
    -Mark

  13. #13
    Bronze Lounger IanWilson's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Bristol, United Kingdom
    Posts
    1,523
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    Yes.

    Ian

  14. #14
    Uranium Lounger
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Cincinnati, Ohio, USA
    Posts
    7,089
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    Ian, I am going to suggest that you look for updated drivers on the Internet. Check DriverGuide to start. I feel like something is missing here but I do not know what that might be.
    -Mark

  15. #15
    Bronze Lounger IanWilson's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Bristol, United Kingdom
    Posts
    1,523
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Re: Can't get sound card to work after reinstallin

    I actually did download drivers from the internet, put them on my hard disc but Windows said the same thing - that there were no drivers for this device in that location. I've wondered if it might do any good to physically remove the sound card, boot up without it, power off and put it back. I'd be willing to buy a replacement card if I had to, but I'm not confident that I would not get the same problem. It seems a little unlikely that something went wrong with the card just when I reinstalled Windows. Or alternatively, is there any future in trying the change to the PCI bus settings I asked about in my first post. (I wasn't quite sure what that meant, so I wan't keen to try it without advice.)

    Ian

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •