Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16
  1. #1
    Silver Lounger
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Qawra, St. Paul's Bay, Malta
    Posts
    1,678
    Thanks
    226
    Thanked 16 Times in 15 Posts

    Computer Browser Service

    The Computer Browser Service is set to start automatically, but it never does and I have to start it manually. As far as I can tell its dependencies are started.

    How can I ensure the Computer Browser Service does start automatically?

    Advice would be appreciated.

    Thanks and regards,Roy
    OS Dual Boot Windows 10 Pro 64 Bit & Windows 7 Pro With SP1 64 bit. (Intel Core i7 7700 Kaby Lake Processor -Asus B150 Pro (LGA1151) Motherboard-GTX550 Ti DirectCU Graphics Card-Memory 16 GB DDR4)

    Roy Whitethread

  2. #2
    Administrator jwitalka's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Minnesota
    Posts
    6,970
    Thanks
    122
    Thanked 824 Times in 739 Posts
    Any related errors listed in the Event Viewer?

    Jerry

  3. #3
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    24,300
    Thanks
    5
    Thanked 1,200 Times in 1,045 Posts
    Perhaps one of the service it depends on is not starting fast enough. You could try changing it to a delayed start.

    Joe

  4. #4
    Silver Lounger
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Qawra, St. Paul's Bay, Malta
    Posts
    1,678
    Thanks
    226
    Thanked 16 Times in 15 Posts
    Jerry, the only item in Event Viewer I could find that might be related to the problem read as follows:

    "Log Name: System
    Source: Service Control Manager
    Date: 16-Jul-12 10:33:48 AM
    Event ID: 7026
    Task Category: None
    Level: Error
    Keywords: Classic
    User: N/A
    Computer: Roy-PC
    Description:
    The following boot-start or system-start driver(s) failed to load:
    CSN5PDTS82
    CSN5PDTS82x64
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="Service Control Manager" Guid="{555908d1-a6d7-4695-8e1e-26931d2012f4}" EventSourceName="Service Control Manager" />
    <EventID Qualifiers="49152">7026</EventID>
    <Version>0</Version>
    <Level>2</Level>
    <Task>0</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x8080000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2012-07-16T08:33:48.333331500Z" />
    <EventRecordID>99733</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="780" ThreadID="784" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>Roy-PC</Computer>
    <Security />
    </System>
    <EventData>
    <Data Name="param1">
    CSN5PDTS82
    CSN5PDTS82x64</Data>
    </EventData>
    </Event>"

    Does this mean anything to you?

    Joe, I will try that and post back.
    OS Dual Boot Windows 10 Pro 64 Bit & Windows 7 Pro With SP1 64 bit. (Intel Core i7 7700 Kaby Lake Processor -Asus B150 Pro (LGA1151) Motherboard-GTX550 Ti DirectCU Graphics Card-Memory 16 GB DDR4)

    Roy Whitethread

  5. #5
    Silver Lounger
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Qawra, St. Paul's Bay, Malta
    Posts
    1,678
    Thanks
    226
    Thanked 16 Times in 15 Posts
    Joe, I tried setting the Computer Browser Service to Auto-delayed start, but got the following error message:

    "The delayed auto-start flag could not be set. Error 87. The parameter is incorrect"

    What does this mean, and what can I do about it?
    Last edited by royw; 2012-07-16 at 15:29. Reason: Text omitted from auto-save
    OS Dual Boot Windows 10 Pro 64 Bit & Windows 7 Pro With SP1 64 bit. (Intel Core i7 7700 Kaby Lake Processor -Asus B150 Pro (LGA1151) Motherboard-GTX550 Ti DirectCU Graphics Card-Memory 16 GB DDR4)

    Roy Whitethread

  6. #6
    Administrator
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    St Louis, Missouri, USA
    Posts
    24,300
    Thanks
    5
    Thanked 1,200 Times in 1,045 Posts
    Try setting it to Automatic.

    Joe

  7. #7
    Administrator satrow's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Cardiff, UK
    Posts
    5,034
    Thanks
    407
    Thanked 661 Times in 556 Posts
    Hi Roy, a few questions:
    Do you have any networks shares, anything to share across your LAN?
    What network type are you connected to, Public or Private?
    What security software is installed?

  8. #8
    Silver Lounger
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Qawra, St. Paul's Bay, Malta
    Posts
    1,678
    Thanks
    226
    Thanked 16 Times in 15 Posts
    Joe, I have reset it to automatic, but that just leaves me where I started from.

    Satrow, I share my installers and music over LAN and the network type is private.

    I have on demand scanners, such as Malwarebytes, and my always on antivirus program is Avast Internet Security, but if that had something to do with the Computer Browser Service not starting automatically surely it would stop me starting it manually, and it doesn't.

    When I looked at Services a minute or so after booting up the Computer Browser Service status was shown as stopping. I have never seen this before.

    Further advice would be appreciated.

    Thanks and regards, Roy
    OS Dual Boot Windows 10 Pro 64 Bit & Windows 7 Pro With SP1 64 bit. (Intel Core i7 7700 Kaby Lake Processor -Asus B150 Pro (LGA1151) Motherboard-GTX550 Ti DirectCU Graphics Card-Memory 16 GB DDR4)

    Roy Whitethread

  9. #9
    5 Star Lounger
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Slough, Berkshire UK
    Posts
    933
    Thanks
    67
    Thanked 56 Times in 52 Posts
    Check that 'Server' is set to automatic in services. This may be a dependency for the 'Browser Service'
    Clive

    All typing errors are my own work and subject to patents pending. Except errors by the spell checker. And that has its own patients.

  10. #10
    Silver Lounger
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Qawra, St. Paul's Bay, Malta
    Posts
    1,678
    Thanks
    226
    Thanked 16 Times in 15 Posts
    Server is set to automatic.

    Does anyone have any other ideas?
    OS Dual Boot Windows 10 Pro 64 Bit & Windows 7 Pro With SP1 64 bit. (Intel Core i7 7700 Kaby Lake Processor -Asus B150 Pro (LGA1151) Motherboard-GTX550 Ti DirectCU Graphics Card-Memory 16 GB DDR4)

    Roy Whitethread

  11. #11
    Super Moderator
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    New England
    Posts
    5,115
    Thanks
    188
    Thanked 727 Times in 640 Posts
    What do you need the Computer Browser Service for? What is not working which you think should be using it?

    Bruce

  12. #12
    Silver Lounger
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Qawra, St. Paul's Bay, Malta
    Posts
    1,678
    Thanks
    226
    Thanked 16 Times in 15 Posts
    I find that unless it is running the Network Map doesn't work.
    OS Dual Boot Windows 10 Pro 64 Bit & Windows 7 Pro With SP1 64 bit. (Intel Core i7 7700 Kaby Lake Processor -Asus B150 Pro (LGA1151) Motherboard-GTX550 Ti DirectCU Graphics Card-Memory 16 GB DDR4)

    Roy Whitethread

  13. #13
    5 Star Lounger
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Milwaukee, WI
    Posts
    737
    Thanks
    23
    Thanked 64 Times in 52 Posts
    The Computer Browser Service is a legacy item from the days before everyone used TCP/IP and DNS, back when Microsoft networks used NetBEUI and WINS (Windows Internet Naming Service). It was part of the old "Master Browser" model which has long since been discarded. Why its still available in Windows I have no clue. It can be safely disabled. I disable it at home, and on all of our servers and workstations at work.
    Last edited by Doc Brown; 2012-07-18 at 16:56.
    Chuck

  14. The Following User Says Thank You to Doc Brown For This Useful Post:

    royw (2012-07-19)

  15. #14
    Silver Lounger
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Qawra, St. Paul's Bay, Malta
    Posts
    1,678
    Thanks
    226
    Thanked 16 Times in 15 Posts
    Chuck, thanks for your input, but I don't understand why the Network Map doesn't work unless I start the computer browser service.
    OS Dual Boot Windows 10 Pro 64 Bit & Windows 7 Pro With SP1 64 bit. (Intel Core i7 7700 Kaby Lake Processor -Asus B150 Pro (LGA1151) Motherboard-GTX550 Ti DirectCU Graphics Card-Memory 16 GB DDR4)

    Roy Whitethread

  16. #15
    Silver Lounger
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Qawra, St. Paul's Bay, Malta
    Posts
    1,678
    Thanks
    226
    Thanked 16 Times in 15 Posts
    Chuck, I ran sfc /scannow to fix another problem. It successfully repaired corrupted files and now the Network Map works without the Computer Service running, so I have disabled the service.

    Best regards, Roy
    OS Dual Boot Windows 10 Pro 64 Bit & Windows 7 Pro With SP1 64 bit. (Intel Core i7 7700 Kaby Lake Processor -Asus B150 Pro (LGA1151) Motherboard-GTX550 Ti DirectCU Graphics Card-Memory 16 GB DDR4)

    Roy Whitethread

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •